Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

HAMVAZÓSZERDA - a 40 napos hétköznapi böjt kezdete

2024. február 14. - Andreas

Hamvazószerda vezérigéje: „De még most is így szól az Úr: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve, sírva és gyászolva!” (Jóel 2,12) - Bizony, por és hamu vagyunk!

Böjt az Újszövetségben a RÚF szerint 

Csupán tizenhárom igeszakaszban találjuk a böjt szót és ragozott alakjait, összesen huszonhat esetben; a szinoptikus evangéliumokban, valamint az Apostolok cselekedeteiben és Pál egyik levelében; melyeket a bibliai könyvek sorrendjében idézünk a következő összeállításban:

* „Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, (Jézus) végül megéhezett.” (Mt 4,2)

* „Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te pedig, ha böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megjutalmaz téged.” (Mt 6,16.17.18)     

* „Akkor odamentek hozzá János tanítványai, és megkérdezték: Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem böjtölnek? Jézus ezt mondta nekik: Gyászolhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak.” (Mt 9,14.15)

* „Ez a fajta pedig nem távozik el, csak imádságra és böjtölésre.” (Mt 17,21)

* „János tanítványai és a farizeusok tartották a böjtöt. Odamentek Jézushoz, és megkérdezték tőle: Miért böjtölnek János tanítványai és a farizeusok tanítványai, a te tanítványaid pedig miért nem böjtölnek? Jézus ezt mondta nekik: Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak.” (Mk 2,18.19.20)

* (Anna) „...nyolcvannégy éves özvegyasszony volt. Nem távozott el a templomból, hanem böjtöléssel és imádkozással szolgált éjjel és nappal.” (Lk 2,37)

* „Ők pedig ezt mondták neki: János tanítványai gyakran böjtölnek és imádkoznak, ugyanígy a farizeusok tanítványai is; a tieid pedig esznek és isznak. Jézus így válaszolt: Kívánhatjátok-e a násznéptől, hogy böjtöljön, amíg velük van a vőlegény? De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, akkor azokban a napokban böjtölni fognak.” (Lk 5,33.34.35)

* Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek.” (Lk 18,12)

* „Egyszer, amikor az Úrnak szolgáltak, és böjtöltek, ezt mondta a Szentlélek: Válasszátok ki nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyre elhívtam őket. Akkor böjtölés, imádkozás és kézrátétel után elbocsátották őket.” (ApCsel 13,2.3)

* „Miután pedig gyülekezetenként elöljárókat választottak nekik, böjtölve és imádkozva ajánlották őket az Úrnak, akiben hittek.” (ApCsel 14,23)

* „Mivel pedig közben sok idő telt el, és a hajózás is veszedelmessé vált, hiszen a böjt is elmúlt már, Pál figyelmeztette őket.” (ApCsel 27,9)

* (ajánljuk magunkat) „...verésekben, bebörtönzésben, nyugtalan időkben, fáradozásban, átvirrasztott éjszakákban, böjtölésben.” (2Kor 6,5)

* „…fáradozásban és vesződségben, gyakori virrasztásban, éhezésben és szomjazásban, gyakori böjtölésben, hidegben és mezítelenségben.” (2Kor 11,27)

Összeállította: G. A.

Forráskép megtekintése

Kép forrása: Internet

*****

Az Eyjafjallajökull vulkán figyelmeztet:

Bizony, por és hamu vagyunk! 

„Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk.” – „Látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk: biza por és hamu vagyunk.” A legkorábbi magyar nyelvemlék: a Halotti beszéd kezdő mondata jut eszünkbe a kimondhatatlan nevű, izlandi vulkán működéséről készült képeket látva. Napok óta a közbeszéd tárgya e természeti jelenség; pedig a vulkánok is, miként Isten minden alkotása, az ő teremtett világának dicsőségét és létrehozójának hatalmát hirdetik. Létezésükkel s működésükkel sem tesznek mást, mint az örök Vagyok, mindenkor aktuális üzenetére irányítják e földi halandók tekintetét.  Mivel a keresztények, életük zsinórmértékének tekintik a Szentírást; ezért abban keresik Teremtőjük kijelentett titkát örök sorsukról.

Íme, néhány, a vulkán üzenetével egybecsengő kijelentés:  

Már Ábrahám is tudta ezt: „Tudom, merész dolog, hogy szólok az én Uramnak, bár én csak por és hamu vagyok.” (1Móz 18,27) Elhívója megígérte neki: „Hasonlóvá teszem utódaidat a föld porához: aki meg tudja számolni a föld porát, az tudja megszámolni a te utódaidat is.” (1Móz 13,16) Jób is tisztában volt helyzetével: „Sárba dobott engem, hasonló lettem a porhoz és a hamuhoz.” (Jób 30,19) „Ezért visszavonok mindent, bűnbánatot tartok porban és hamuban.”  (Jób 42,6) Ezékiel így prófétált: „Jajszavukat hallatják miattad, és keservesen kiáltoznak, port hintenek a fejükre, hamuban fetrengenek.” (Ez 27,30) Mózes, Istene fenyegetését tolmácsolja az engedetlenek felé: „Az Úr eső helyett port és hamut ád a te földedre; az égből száll reád, mígnem elpusztulsz.” (5Móz 28,24; Károli fordítás) Ézsaiás jajkiáltása is az Úr haragját hirdeti: „Amint a tarlót felfalják a lángok, és az aszott fű elhamvad a tűzben, az ő gyökerük is hamuvá válik, virágjuk elszáll, mint a por. Mert elvetették a Seregek Urának törvényét, s megvetették Izrael Szentjének szavát.” (Ézs 5,24; katolikus fordítás) Teremtésünk történetét mindnyájan jól ismerhetjük: „Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és élet leheletét lehelte orrába. Így lett az ember élőlénnyé.” (1Móz 2,7) De a bűneset után kihirdette ítéletét is: „Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél. Bizony por vagy, és vissza fogsz térni a porba!” (1Móz 3,19) Az emberek földi sorsáról a bölcs Prédikátor így tanított: „Mindegyik egy helyre kerül, mindegyik porból lesz, és újból porrá lesz mindegyik.” (Préd 3,20) Könyve végén ezt kiegészítette: „A por visszatér a földbe, olyan lesz, mint volt, a lélek pedig visszatér Istenhez, aki adta.” (Préd 12,7)

De a zsoltáros már tud Isten irgalmasságáról is: „Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk.” (Zsolt 103,14) S a remény hangjai is felcsendülnek a Szentírás lapjairól: „Azok közül, akik alusznak a föld porában, sokan felébrednek majd: némelyek örök életre, némelyek gyalázatra és örök utálatra.” (Dán 12,2) Az Ószövetség evangélistája így jövendöl: „Életre kelnek hallottaid, föltámadnak a holttestek! Ébredjetek, és ujjongjatok, kik a porban laktok! Mert harmatod a világosság harmata, és a föld visszaadja az árnyakat.” (Ézs 26,19) Pál már többet hisz és tanít: „Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való. És amint viseltük a földinek a képét, úgy fogjuk viselni a mennyeinek a képét is.” (1Kor 15,47.49)

Ám a vulkán üzenete véges; mert nem tud kitörni örök körforgásából, csak Isten új teremtése jelenthet végleges megoldást a porból és hamuból lett és azzá váló emberiség számára! Az egyszülött Fiú, aki született és nem teremtetett, aki egylényegű az Atyával; kimondott szavával, újjáteremtő igéjével a port és hamut is megeleveníti: „A trónuson ülő ezt mondta: »Íme, újjáteremtek mindent«”. – „És ezt mondta nekem: »„Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég.«” (Jel 21,5.6) Isten számára nincs tér és idő, ő az örök jelen Ura, s amit kimondott, megtörtént. Kezdetben, a teremtéskor „Legyen” szavával létrehívta a nem létezőből a létezőt, ugyanígy tesz az újjáteremtéskor is, ezért hitünket egyedül belé vetve, már most megvallhatjuk Jóbbal együtt, mi is végső reménységünket: „Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára megáll a por fölött, s ha ez a bőröm lefoszlik is, testemben látom meg az Istent. Saját magam látom meg őt, tulajdon szemeim látják meg, nem más, bár veséim is megemésztetnek.” (Jób 19,25–27) S a szeretet apostola a legtöbbet mondja el, amit halandó ember elmondhat örök sorsunkról, az Úrtól kapott kinyilatkoztatás alapján: „Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában.” (1Jn 3,2) Addig is Pállal együtt; túl a vulkán ideigvaló üzenetén: „hirdetjük, amint meg van írva: »Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett«, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek.” (1Kor 2,9)

Összeállította: G. A. 

 

 Fájl:Eruption2010eyja.jpg

 A 2010. március 25-i kitörés Fájl:Eruption2010eyja.jpg – Wikipédia (wikipedia.org)

Fájl:Halotti beszéd.jpg

A halotti beszéd eredeti szövege a Pray-kódexben Fájl:Halotti beszéd.jpg – Wikipédia (wikipedia.org)

(Képek forrása: wikipedia.org)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr616422390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andreas · http://www.garainyh.hu 2021.03.05. 21:35:37

Tanítás a böjtről az Ószövetségben: (Ézs 58. rész) Igaz istentisztelet
Kiálts, ne sajnáld a torkod! Harsogjon hangod, mint a kürt! Mondd meg népemnek, hogy mi a bűne, Jákób házának, hogy mi a vétke! Ők mindennap keresnek engem, szeretnék megismerni utaimat. Úgy tesz ez a nép, mintha igaz módon élne, és nem hagyta volna el Istene törvényét: döntést kérnek tőlem az igazságról, szeretnék Istent a közelükben tudni. Miért böjtölünk – kérdik –, ha te meg sem látod, miért gyötörjük magunkat, ha nem akarsz tudni róla? De hiszen ti a böjti napokon is megtaláljátok kedvteléseteket, és az embereiteket mind munkára hajszoljátok. Hiszen pörölve és veszekedve böjtöltök, sőt bűnösen, ököllel verekedve. Nem úgy böjtöltök, ahogyan ma illenék, nem úgy, hogy meghalljam hangotokat a magasságban. Ilyen az a böjt, amely nekem tetszik? Ilyen az a nap, melyen az ember a lelkét gyötri? Ha lehajtja fejét, mint a káka, zsákruhát ölt, és hamut szór maga alá, azt nevezed böjtnek és az Úr kedves napjának? Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az Úr dicsősége lesz mögötted. Ha segítségül hívod az Urat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok! Ha majd senkire sem raksz jármot, nem mutogatsz ujjal, és nem beszélsz álnokul, ha falatodat megosztod az éhezővel, és jól tartod a nincstelent, akkor fölragyog a sötétben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli napfény. Az Úr vezet majd szüntelen; kopár földön is jól tart téged, és csontjaidat megerősíti. Olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz. Fölépítik fiaid az ősi romokat, falat emelsz a régiek által lerakott alapokra; a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá. Ha nem járkálsz a nyugalom napján, kedvteléseid után az én szent napomon, ha a nyugalom napját gyönyörűségesnek hívod, az Úr szent napját dicsőségesnek, és azzal dicsőíted, hogy abbahagyod munkáidat, nem keresed kedvteléseidet, és nem tárgyalsz ügyeidről, akkor gyönyörködni fogsz az Úrban, én pedig a föld magaslatain foglak hordozni, és táplállak ősödnek, Jákóbnak örökségében. – Az Úr maga mondja ezt.
süti beállítások módosítása