Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

ISTEN TETTEI A SZENTÍRÁSBAN!

2022. január 30. - Andreas

ISTEN TETTEI A SZENTÍRÁSBAN! 

A Vízkereszt ünnepe utáni 4. (igen ritkán előforduló) vasárnap Útmutató vezérigéje Isten tetteire emlékeztet: „Gyertek és lássátok Isten tetteit! Félelmetesek dolgai az emberek között.” (Zsolt 66,5) – Tekintsük át a Szentírásban Isten legjelentősebb tetteit, a teljesség igénye nélkül, csupán egy 10 ó- és 10 újszövetségi igehely alapján, a RÚF szerint:

Ószövetség

1 * „Ezek után történt, hogy Isten próbára tette Ábrahámot, és megszólította: Ábrahám! Ő pedig így felelt: Itt vagyok.” (1Móz 22,1)

2 * „Vagy volt-e olyan isten, amely megpróbált előállni és kiszabadítani egy népet egy másik nép közül próbatételekkel, jelekkel és csodákkal, harcok árán is, erős kézzel és kinyújtott karral, nagy és félelmetes tettekkel, ahogyan veletek megtette mindezt Istenetek, az Úr Egyiptomban, a szemetek láttára?” (5Móz 4,34)

3 * „Őt dicsérje éneked, mert ő a te Istened, aki azokat a nagy és félelmetes dolgokat tette veled, amelyeket saját szemeddel láttál.” (5Móz 10,21)

4 * „Salamonnak, Dávid fiának a királyi hatalma megerősödött, mert Istene, az Úr vele volt, és egyre nagyobbá tette.” (2Krón 1,1)

5 * „Csodás hangon mennydörög az Isten, és nagy tetteket visz véghez, amelyeket meg sem értünk.” (Jób 37,5)

6 * „micsoda a halandó – mondom –, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá? Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg.” (Zsolt 8,5–6)

7 * „Mondjátok Istennek: Milyen félelmetesek a te tetteid! Nagy erőd miatt hízelegnek ellenségeid. Az egész föld leborul előtted, és énekel neked, énekli neved dicséretét.” (Zsolt 66,3–4)

8 * „Istenem, ne hagyj el késő vénségemben sem, míg csak hirdethetem hatalmadat, nagy tetteidet a jövő nemzedéknek.” (Zsolt 71,18)

9 * „Ha pedig azt kérdezik: Miért tette velünk mindezt Istenünk, az Úr? – akkor így felelj nekik: Ahogyan elhagytatok engem, és idegen isteneknek szolgáltatok a saját országotokban, ugyanúgy fogtok idegeneknek szolgálni egy olyan országban, amely nem a tiétek.” (Jer 5,19)

10 * „Ezt mondd nekik: Így szól az én Uram, az Úr: Amikor kiválasztottam Izráelt, fölemelt kézzel tettem esküt Jákób háza leszármazottjainak. Megismertettem magam velük Egyiptom földjén, és fölemelt kézzel tettem esküt, amikor ezt mondtam: Én, az Úr vagyok a ti Istenetek!” (Ez 20,5)

Újszövetség

1 * „Ennek a népnek, Izráelnek Istene kiválasztotta atyáinkat, és naggyá tette a népet, amikor jövevények voltak Egyiptom földjén, és hatalmas karjával kivezette őket onnan.” (ApCsel 13,17)

2 * „Az ő utódai közül tette Isten Izráel üdvözítőjévé Jézust, ígéret szerint,” (ApCsel 13,23)

3 * „mert ami megismerhető Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra.” (Róm 1,19)

4 * „Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor bűnért való áldozatként tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben,” (Róm 8,3)

5 * „Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világ vitázója? Nem tette-e bolondsággá Isten a világ bölcsességét?” (1Kor 1,20)

6 * „Az ő munkája az, hogy ti Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, hogy amint meg van írva: „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék.”” (1Kor 1,30–31)

7 * „Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne.” (2Kor 5,21)

8 * „Hit által ajánlotta fel Ábrahám Izsákot, amikor Isten próbára tette, és egyszülött fiát vitte áldozatul az, aki az ígéreteket kapta,” (Zsid 11,17)

9 * „Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok.” (1Pt 2,9–10)

10 * „és a mi Istenünk papjaivá és országa népévé tetted őket, és uralkodni fognak a földön.” (Jel 5,10)

 

És végül amikor az ember tettére válaszul, az Isten félelmetes tette elmarad; ez számunkra az igazi jó hír: „Amikor Isten látta, amit tettek, és hogy mindenki megtért a maga gonosz útjáról, megbánta Isten, hogy pusztulásba akarta dönteni őket, és nem tette meg.” (Jón 3,10) – De el tudjuk-e mondani Mózes énekének ezt az egy verssorát, személyes bizonyságtételként is?! „Kőszikla ő, tetteiben tökéletes, mert igazságos minden útja. Hű az Isten, nem hitszegő, igaz és egyenes ő.” (5Móz 32,4)   

ERŐS VÁRUNK AZ ÚRISTEN!

Összeállította: Garai András https://www.garainyh.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr3416825450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása