Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

CANTATE! - A kiáltó kövek kórusa vagy a mindenkori tanítványok állandó dicsőítő éneke?!

2020. május 10. - Andreas

CANTATE!

 

Énekeljetek! – A húsvét utáni negyedik vasárnap ünnepi introitus zsoltárverse felszólít:

Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett! Szabadulást szerzett jobbja, az ő szent karja.” (Zsolt 98,1) – Cantate Domino, canticum novum!

Rendhagyó módon, most tekintsük át azokat az újszövetségi igéket, amelyek az éneklésről szólnak; a RÚF szerinti szóhasználattal!

* „Éjféltájban Pál és Szilász imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent, a foglyok pedig hallgatták őket.” (ApCsel 16,25

* „a népek pedig irgalmáért dicsőítsék Istent, amint meg van írva: »Ezért magasztallak téged a népek között, és nevednek dicséretet éneklek.«” (Róm 15,9)

* „Mi következik mindezekből? Imádkozom lélekkel, de imádkozom értelemmel is, dicséretet éneklek lélekkel, de dicséretet éneklek értelemmel is.” (1Kor 14,15)

* „mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket, énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak,” (Ef 5,19)

* „Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben Istennek.” (Kol 3,16)

* „Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet!” (Jak 5,13)

* „és új éneket énekeltek ekképpen: Méltó vagy arra, hogy átvedd a könyvet, és feltörd annak pecsétjeit, mert megölettél, és véreddel vásároltad meg őket Istennek minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből;” (Jel 5,9)

* „És új éneket énekelnek a trón előtt, a négy élőlény és a vének előtt, és senki sem tudta megtanulni ezt az éneket, csak az a száznegyvennégyezer, akik áron vétettek meg a földről.” (Jel 14,3)

* „és énekelték Mózesnek, Isten szolgájának énekét és a Bárány énekét: Nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te utaid, népek királya:” (Jel 15,3)

* Mária éneke (Lk 1,46-56)

* Zakariás éneke (Lk 1,67-79)

* Az angyalok és a teremtmények éneke (Jel 5,11-14)

 

Augustinus egyházatya ezt nem mondta: „Aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik!” De ezt ő mondta: „Aki szeret, az énekel!” – Az „új ének” – az ágostoni magyarázat alapján – Krisztus fényében már az új parancsra, a szeretet parancsára utal, így az új ének nem más, mint a szeretet éneke. Az egyházi éneklés istendicséret; azt dicsérjük, akit szeretünk – tette hozzá az előadó. – Pontosabban a Szentlélek által tesszük ezt az egyházi közösségben: az ujjongó éneklés az újjászületett ember éneke.

Az idézet forrása: https://www.magyarkurir.hu/hirek/zeneteologia-es-kanonjogi-kerdesek-szekfoglalo-eloadasok-szent-istvan-tudomanyos-akademian

A kiáltó kövek kórusa vagy a mindenkori tanítványok állandó dicsőítő éneke?! 

"Mikor pedig már közeledett az Olajfák hegyének lejtőjéhez, a tanítványok egész sokasága örvendezve fennhangon dicsérni kezdte Istent mindazokért a csodákért, amelyeket láttak, és ezt kiáltották: Áldott a király, aki az Úr nevében jön! A mennyben békesség, és dicsőség a magasságban! A sokaságból néhány farizeus ezt mondta neki: Mester, utasítsd rendre a tanítványaidat! De ő így válaszolt: Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani."  (Lk 19,37-40; RÚF) - Jer, dicsérjük Istent!

Összeállította: G. A. (garainyh)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr715663130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása