Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

A 40 nap előfordulása a Szentírásban

2019. május 30. - Andreas

Jézus mennybemenetelének ünnepi igéje: "Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket." (Jn 12,32) Az utolsó negyven nap elmúltával mi is szembesüljünk ezekkel a napokkal, mert a Szentírásban Jézus utolsó földi negyven napja volt az utolsó negyven napos időszak, amiről olvashatunk...

Képtalálat a következőre: „Jézus mennybemenetele”

A 40 nap előfordulása a Szentírásban 

A húsvétot követő negyven napos időszak végén, a teljesség igénye nélkül, a bibliai könyvek sorrendjében vegyük számba, hol és milyen események kapcsán kerül említésre a negyven nap, mint fontos időszak az emberiség életében. Íme, a tizenkét alkalom!

Bizonyára fejből is fel tudnánk sorolni ezeket az eseteket, de most a feltámadás fényében keressük mai üzenetüket, hiszen negyven nap a mi számunkra is sorsfordító időszak lehet, ha azt Isten akarata szerint töltjük el!

            Az Ószövetségben legelső az özönvíz története, ekkor negyven nap és éjjel zuhogott az eső. S Nóé, negyven nap múlva, kinyitotta a bárka ablakát és kiengedett egy hollót.

            Negyven napig tartott, míg az egyiptomi orvosok bebalzsamozták Jákób holttestét.

            Mózes két ízben is felment az Isten hegyére a két kőtábláért, és ott maradt negyven nap és negyven éjjel, s ez alatt semmit sem evett és ivott. Ebben előképe volt Jézus böjtölésének, aki szintén emberektől távol, Isten jelenlétében töltött el ennyi időt, nyilvános működésének kezdetén.

            A tizenkét törzs egy-egy tagja negyven nap múlva tért vissza az ígéret földjének kikémleléséből.

            A filiszteus Góliát negyven napon át, minden reggel és este gyalázta Izráelt és Istenét.

            Illés két ízben forró kövön sült lángost evett és egy korsó vizet ivott, és ennek az ételnek az erejével ment negyven nap és negyven éjjel az Isten hegyéig, a Hórebig.

            Isten parancsára, Ezékiel a jobb oldalán feküdt negyven napig, így szenvedte el Júda büntetését, egy évért egy napot.

            Isten ismételt parancsára, Jónás elindult a nagy városba, egynapi járásra és ott kezdte hirdetni: Még negyven nap, és elpusztul Ninive! A lakosok azonban hittek Istennek, böjtöt hirdettek és zsákruhát öltött a város apraja-nagyja. Mivel megtértek, Isten nem pusztította el őket.

            Az Újszövetségben Jézus életének két eseménye kapcsolódik ehhez az időszakhoz. Miután negyven nap és éjjel böjtölt a pusztában, végül megéhezett.

            Feltámadása után, az Úr Jézus negyven napon át jelent meg tanítványainak, majd felvitetett a mennybe.

Mindezek a mi épülésünkre írattak meg; az igék ismeretében, minden más értelmezés helyett most csak erre a kérdésre válaszoljon mindenki önmagának, Jézus utolsó 40 földi napjának a végére is tekintve: Mit írnák bele a „bakancslistámba”; azaz mik a legfontosabb terveim, céljaim, vágyaim, stb. e földön, amiket még el szeretnék érni, mielőtt elérkezik az utolsó negyven napom, és mi lenne a legfontosabb, amit még utoljára tennem kellene majd ezen az előttem álló, földi negyven napon?

Igehelyek: 1Móz 7,4; 1Móz 8,6; 1Móz 50,3; 2Móz 24,18, 2Móz 34,28; 5Móz 9,11; 5Móz 9,18; 4Móz 13,25; 1Sám 17,16; 1Kir 19,8; Ez 4,6; Jón 3,4–5; Mt 4,2; ApCsel 1,3. (A párhuzamos igehelyek közlésétől eltekintünk, mert ezek a különféle fordításokban általában megtalálhatóak.)

Összeállította: G. A.

Képtalálat a következőre: „Jézus mennybemenetele evangélikus”                           Képtalálat a következőre: „Jézus mennybemenetele evangélikus”Képtalálat a következőre: „Jézus mennybemenetele evangélikus”

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr8214865742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása