Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

ISTVÁN VÉRTANÚ ÜNNEPE

2023. december 26. - Andreas

István, az első keresztyén vértanú ünnepének Útmutató vezérigéje ez: "Drágának tekinti az Úr híveinek halálát. - Hálaáldozatot mutatok be neked, és az Úr nevét hirdetem." (Zsolt 116,15.17) Olvasd: ApCsel 6,8-15; 7(1-54)55-60.

Szent István vértanú

Domenico Ghirlandaio

A keresztény egyház első vértanúja, akit Jézus megfeszítése után pár évvel köveztek halálra, olyan átütő erejű, háromdimenziós életszerűséggel áll előttünk, amely a korabeli nézőnek még bizonyára sokkoló lehetett. Talán tompítani, de tán éppenhogy erősíteni akarta ezt a hatást Ghirlandaio, mikor úgy döntött, hogy az alakot látszat-szoborfülkébe állítja, s ezzel az áttétellel, az élő embert imitáló szobrot imitáló festménnyel, még jobban elmossa fikció és valóság határát.
A tábla eredetileg a firenzei Santa Maria Novella templom mindkét oldalán festett, körbejárható főoltárának része volt. Ott állt tehát a főkápolna közepén, ahol a falakat Ghirlandaio csodált műve, a firenzei reneszánsz egyik csúcsteljesítménye, a Mária és Keresztelő Szent János életét elbeszélő freskók díszítik.

Forrás: https://www.szepmuveszeti.hu/mutargyak/szent-istvan-vertanu/

István megkövezése:

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr3818010388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása