Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

MIÉRT SZÉGYELLJÜK A SZIVÁRVÁNYT A SZENTÍRÁSBÓL?!

2022. január 05. - Andreas

MIÉRT SZÉGYELLJÜK A SZIVÁRVÁNYT A SZENTÍRÁSBÓL?!

Ugyanis ez évtől január 5-én, a Vízkereszt ünnepe előtti napon az Evangélikus Útmutató és annak forrása; a Die Losungen 2022 kihagyja azokat a verseket a reggeli olvasásra kijelölt igeszakaszból, amikben a szivárvány szó előfordul. Eddig évek, évtizedek óta ez volt a kijelölt igeszakasz: 1Móz 9,12-17, de ez évtől már csak ez: 1Móz 9,8-11(12-13)! De mit is tartalmaznak a kihagyott, ill. zárójelbe tett versek? (A RÚF szerint:)

12 Majd azt mondta Isten: Ez a jele a szövetségnek, amelyet most szerzek veletek és minden élőlénnyel, amely veletek van, minden nemzedékkel örökre: 13 szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, amelyet most a földdel megkötök. 14 Amikor felhővel borítom be a földet, és feltűnik a szivárvány a felhőn, 15 akkor visszaemlékezem a szövetségemre, amelyet veletek és minden élőlénnyel kötöttem, amely testben él, és nem válik többé a víz özönvízzé minden élőlény pusztulására. 16 Ha ott lesz a szivárvány a felhőn, látni fogom, és visszaemlékezem az örök szövetségre, amelyet Isten kötött minden élőlénnyel, amely testben él a földön. 17 Akkor ezt mondta Isten Nóénak: Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet minden földi élőlénnyel kötöttem.

Aki erről a tényről meg akar győződni, csak lapozza fel a 2021. éves és azt megelőző évek, évtizedek kinyomtatott Útmutató könyvecskéit január 5-én.

Ezen tények alapján a kedves Olvasó kialakíthatja a személyes válaszát a címben feltett kérdésre; szabad-e, lehet-e az ÚR Isten örök Igéjét alárendelni bármely aktuális emberi helyzetnek? A szivárvány szó még további három helyen fordul elő a Szentírásban (lásd: Ez 1,28; Jel 4,3; Jel 10,1).

  Összeállította: Garai András

       

Dupla és egyúttal teljes szivárvány. – Képek forrása: Internet

Az iskolában tanultuk, hogy a prizmán átmenő fehér fény a szivárvány hét színére bomlik. Ám ha ezeket a felbontott színeket egy másik prizmán is átengedjük, akkor újra fehér fényt kapunk.  szivárvány: Az ÓSz-ben ugyanaz a szó (héb. keset, gör. toxon) jelöli, mint a harcos ® íját. Az íj és a ® nyíl Jahve ® haragjának a jelképe, a ~ viszont, amely a vízözön után a felhőkben megjelent (Ter 9,12–17), Jahve kegyelmének a szimbóluma és a szövetség jele, Jahve és a föld között áll (9,13). A két gondolat nyilvánvalóan összefügg egymással; Jahve íjának, amely a felhők közé feszül, meg kell akadályoznia, hogy a víz vízözönné váljon; Jahve haragja a vizek ellen fordul, amelyek az emberiség ellenségévé váltak. Ez 1,28 csak nagyszerű természeti jelenséget lát a ~ban (mint Sir 43,11 kk. is), amely Jahve dicsőségét hirdeti (50,7: Simon főpap dicsőségének képe). – Az ÚSz-ben a klasszikus gör. kifejezés: irisz, a. m. ’fényjelenség’. Jel 10,1: az angyalt felhő övezte és ~ ívelt a feje fölött; 4,3: Isten trónját övezi. Forrás: Haag lexikon            ERŐS VÁRUNK AZ ÚRISTEN!                            #garainyh*

<><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr7116803936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása