Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

ÁLLÁSFOGLALÁS

2021. november 12. - Andreas

Aki egyetért vele, aláírhatja, itt: http://www.novemberiallasfoglalas.hu/

ÁLLÁSFOGLALÁS

2021.11.06

 

BEVEZETÉS

Furcsa, szinte szorongató időket élünk. A világban olyan gondolatok, ideológiák váltak általánossá, melyek korábban csak szórványosan, vagy zárt ajtók mögött hallatták hangjukat. Egyik oldalon a gender, LMBTQ+, férfi és női nemet megváltoztató műtétek, kezelések népszerűsítése, másik oldalon a házasságról, családról vallott értékek devalválódása, az abortuszok rendkívül magas száma vagy épp az eutanázia gyakorlata az útjelzői ennek a folyamatnak.

 

Akik az egyházban élünk és szolgálunk, látjuk, hogy a teremtésellenes gondolatok, törekvések az egyház ajtaján is dörömbölnek, vagy éppen az ajtót törik be. Sőt, Skandináviában, Németországban, de már a közeli Ausztriában és Szlovákiában be is törtek az evangélikus egyházakba, ennek hol békésebb, hol erőszakosabb következményeivel együtt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyházak folyamatosan hátrálnak és hajolnak meg ezen ideológiákat képviselő világi szervezetek elvárásai előtt.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyházban nem kevesen gondoljuk, hogy egyházunkban is jelen vannak ezek a krisztusi szeretetet és toleranciát félreértelmező irányzatok, de egyelőre  még­ – néhány érzékenyítő íráson, zárt internetes levelezőlistán és a világi médiában megfogalmazott megnyilvánulásokon kívül – nagyobb mértékben nem kerültek a felszínre. Mi, aláírók és az Állásfoglaláshoz csatlakozók fontosnak tartjuk a következőket megosztani az egyház nyilvánosságával:

 

BÁNJUK

Bűnbánattal valljuk és bánjuk, hogy

  • szeretett egyházunk és egyházi vezetőink iránti felelősségünk imaéletünkben nem, vagy ritkán jelent meg.
  • az egyházon belüli megosztó „árkok” nem, vagy nem eléggé fájtak.
  • a gender, LMBTQ+ stb. ideológiákat valló és/vagy megélő embertársaink iránt közömbösek voltunk, vagy a törvény és evangélium igéinek hirdetésében az „első szeretet” (Jel 2,4-5) hiányzott belőlünk.
  • közömbösen, megfáradt nyugtalansággal, vagy tehetetlenül néztük a külföldi testvéregyházakban bekövetkezett, a Szentírástól idegen tanítások térhódítását és annak következményeit.
  • mindeddig nem, vagy erőtlenül szóltunk arról, hogy más egyházakhoz hasonlóan a mi egyházunk is veszélyeztetett a világi ideológiák hatásától.
  • mulasztottunk, amikor a homoszexualitással és más, a teremtés rendjétől eltérő életmódokkal kapcsolatos világi nézetek és gyakorlatok beszivárgását az egyházba láttuk, de a Szentlélek erejével nem utasítottuk el.

 

VISSZAUTASÍTJUK

Szeretettel, de visszautasítjuk azokat a kimondott, leírt, vagy csak sugalmazott, az egyházból és a világból felénk érkező, nekünk szóló kritikákat, hogy

  • a bűnnel együtt a bűnöst is elutasítjuk. Ez a vád nem igaz!
  • a bűnös embert nem fogadjuk el. Ez sem igaz, mert akkor magunkat sem fogadnánk el.
  • azzal zsaroljanak: „ha keresztyénnek vallod magad, akkor a szeretet parancsa és Jézus szeretettanítása alapján köteles vagy a homoszexualitást és más egyéb nemi irányultságokat egyformának és egyenrangúnak tekinteni a heteroszexualitással”.

 

HISSZÜK ÉS VALLJUK

Hisszük és valljuk, hogy

  • Isten a bűnt gyűlöli, de a bűnöst szereti, mert ő elítéli a bűnt, de a bűnös megmentésére szeretett Fiát adta.
  • a Bibliában a bűn fogalma nem relatív, amely a korokkal változik, hanem állandó, mert Istentől elszakított állapotunkat tükrözi.
  • a Szentírásban Isten világosan beszél a bűnről, az Ó- és Újszövetségben egyaránt. Az egyház nem igazodhat semmilyen más elváráshoz.
  • Isten férfivá és nővé teremtette az embert, hogy a házasságban ketten egy testté és egymás segítőtársaivá legyenek. Ez a teremtés rendje. Ezenkívül nincs más teremtésrend.
  • a férfi és női nemen kívül rendkívül csekély a genetikai eltéréssel élők száma, tehát ez sem lehet elegendő indok arra, hogy némelyek – szándékukat hamis szeretetruhába öltöztetve – a teremtés isteni szándékát felülírják.
  • valljuk, hogy a homoszexualitás, transzszexualitás stb. bűn, mert nem egyezik Isten rendjével.
  • Krisztus egyháza a törvény és evangélium hirdetése tekintetében felelősséggel tartozik minden ember felé.
  • Jézus szeretetével, azzal, hogy senkit nem utasított el, mindenki mellé odalépett, nem lehet „takarózni”. Urunk – szeretettel és nem földbe döngölve – a bűnösöknek közvetlenül vagy közvetetten rámutatott bűnükre (samáriai asszony, házasságtörő nő, Zákeus stb.), hirdette nekik a szabadulást, és adta a megoldást: Önmagát.
  • a látható egyház hajója jól teszi, ha a sokféle irányból érkező hullámokra nem mozgatja ide-oda kormánylapátját, de a pusztító viharra reagálnia kell, megtartva az első pünkösdkor megszületett és az igével folyamatosan megújított egyház irányát, mert különben zátonyra fut és elsüllyed.
  • az egyház vezetői az egyház népétől is bizalmat és felhatalmazást kaptak. Ezért az egyház népe joggal várja el az egyház vezetőinek a Szentírással összhangban lévő folyamatos megszólalását.

 

Kelt: Budapesten, 2021. november 6.

 

Megjegyzés:

  • Lelkészek és nem lelkészek is csatlakozhatnak az aláírókhoz, mindazok, akik szívükön viselik egyházunkat, és nem közömbös nekik, milyen irányba indul tovább, amikor a világ elvárásnyomása ilyen nagy mértékben nehezedik rá.
  • Forrás: http://www.novemberiallasfoglalas.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr216754048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása