Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

JUBILATE DEO!

2020. május 03. - Andreas

JUBILATE DEO!

A húsvét utáni harmadik vasárnap ünnepi zsoltár keretverse felszólít: JUBILATE DEO! Ujjongj / örvendj Istennek / az Úrnak!

Örvendj, egész föld, az Istennek! Zengjétek dicső nevét, dicsérjétek dicsőségét!” (Zsolt 66,1-2) Ezt a felhívást olvashatjuk a Szentírás imádságos könyvében több helyen is; íme egy tucatnyi igevers a RÚF szerint:

 

„Mert én hűségedben bízom, szívből ujjongok, hogy megsegítesz. Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem.” (Zsolt 13,6)

„Bárcsak eljönne a Sionról Izráel szabadulása! Amikor az Úr jóra fordítja népe sorsát, ujjong majd Jákób, és örül Izráel.” (Zsolt 14,7)

„Örüljetek az Úrnak, ujjongjatok, ti, igazak! Vigadjatok mind, ti, igaz szívűek!” (Zsolt 32,11)

„Én pedig ujjongok az Úrnak, és örvendezek szabadításának. – Ujjongjanak, örüljenek, akik igazamat kívánják! Beszéljék mindenkor, hogy nagy az Úr, aki szolgája javát akarja!” (Zsolt 35,9.27)

„Kiöntöm lelkemet, és arra emlékezem, hogy milyen tömeggel vonultam, és hogyan vezettem Isten házához hangos ujjongással és hálaénekkel az ünneplő sokaságot.” (Zsolt 42,5)

„Felvonul Isten ujjongás közben, kürtzengéssel jön az Úr.” (Zsolt 47,6)

„Bárcsak eljönne a Sionról Izráel szabadulása! Amikor Isten jóra fordítja népe sorsát, ujjong majd Jákób, és örül Izráel.” (Zsolt 53,7)

„Sóvárog, sőt eleped a lelkem az Úr udvarai után. Testem és lelkem ujjongva kiált az élő Istenhez.” (Zsolt 84,3)

„Jöjjetek, örvendezzünk az Úr előtt, ujjongjunk szabadító kősziklánk előtt!” (Zsolt 95,1)

Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! Örvendezve vigadjatok, zsoltárt énekeljetek! Harsonákkal és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt!” (Zsolt 98,4.6)

Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön!” (Zsolt 100,1)

Ujjongás és győzelem hangja zeng az igazak sátraiban: az Úr jobbja hatalmasan munkálkodik!” (Zsolt 118,15)

            Pünkösdi beszédében Péter, Dávidot idézi, aki viszont Jézusról prófétál. S ez lehet a mi örökké tartó ujjongásunk / örömünk alapja:

„De őt Isten feltámasztotta, feloldva a halál fájdalmait, mivel lehetetlen volt, hogy a halál fogva tartsa őt. Mert ezt mondja róla Dávid: »Az Úrra tekintek szüntelen, mert jobbom felől van, hogy meg ne tántorodjam. Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. Megismerteted velem az élet útjait, betöltesz engem örvendezéssel a te orcád előtt.«” (ApCsel 26,24-28; lásd Zsolt 16,8-11)

Összeállította: G. A. (garainyh)

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr5415653468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása