Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

KICSODA JÉZUS?

2020. április 19. - Andreas

KICSODA JÉZUS?

Húsvét utáni létkérdés: Kicsoda Jézus számomra?

Tamás válaszát ismerhetjük a mai vasárnap óegyházi evangéliumából: „Tamás pedig így felelt: Én Uram és én Istenem!” (Jn 20,28) Ez azóta minden christianus személyes válasza is a címben feltett öröklét kérdésre. Ezért érdeklődve olvastam egy ingyenesen megkapható füzet válaszát. Miként a tanítványok számára akkor: „Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott, ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek!” (Jn 20,19) – Úgy azóta sem lehet az igét; sem az írott, sem a hallott, sem a testté lett Igét karanténba zárni, ő megjelenik és szól, s élő igéje cselekvést, történést, örök létezést munkál!

De mit üzen ma számunkra Carl E. Braaten: Vitatott Jézus: Kicsoda Ő? című írásában, amit a Hermeneutikai füzetek 39. számában olvashatunk? Az evangélikus hittudomány talaján álló szerző abban reménykedik, hogy ez az írása rábírja az embereket a saját válaszaik megtalálására, és helyes feleletet tudjanak adni Jézus kérdésére: ti kinek mondotok engem?

A füzet minden fejezetének végén feltett „provokatív” kérdések azt a célt szolgálják, hogy a laikus keresztyének felkészültek lehessenek a bizonyságtételre is; kicsoda Jézus, hogyan ismerhetjük meg Őt ma, mit jelent életünk és üdvösségünk szempontjából, és hogyan tehetünk Róla tanúságot, amikor nem-keresztény barátainkkal és felebarátainkkal beszélgetünk.

Több, kevésbé ismert Luther idézetet is találunk a füzetben, amelyek megerősíthetik meggyőződésünket. Ajánlóként elegendő csak a tartalomjegyzéket idemásolnom:

  1. Mit tudhatunk a Názáreti Jézusról?
  2. Hogyan jutnak hitre a keresztények Jézusban?
  3. Valóban feltámadt-e Jézus a halottak közül?
  4. Miért hisznek abban a keresztények, hogy Jézus „valóságos Isten”?
  5. Jézus kizárólagossága – Valóban Ő az Egyetlen Megváltó?
  6. Miért kellett Jézusnak meghalnia a kereszten?
  7. Jézus alapította a keresztény egyházat?
  8. Mi köze Jézusnak a politikához?

Ez a 165 oldal közérthető teológia, nem csak teológusoknak; húsvét utáni hitünk megerősítését szolgálhatja, hogy ne legyen számunkra vitatott Jézus személye, hanem tudjam és valljam, hogy kicsoda Ő: „Én Uram és én Istenem!”                             

A füzet elérhető itt:                                                                       Ajánlotta: G. A. (garainyh.hu)

https://www.evangelikus.hu/valoban-feltamadt-e-jezus-halalbol-hermeneutikai-fuzetek-39-szama

 

A hitetlen Tamás - A Biblia a magyar képzőművészetben

Jézus és Tamás, forrás: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr7015620140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása