Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

JUDICA vasárnapján

2020. március 29. - Andreas

JUDICA – Böjt 5. vasárnapjának bevezető, introitus zsoltárverse

 

Szolgáltass nekem igazságot, Istenem, és pereld peremet a hűtlen néppel szemben! Az alattomos és álnok emberektől ments meg engem!” (Zsolt 43,1; RÚF)

Ítélj meg engem oh Isten! és oltalmazd meg ügyemet az irgalmatlan nemzetség ellen; az álnok és hamis embertől szabadíts meg engem.” (Zsolt 43,1; Károli)

 

A Szentírásban két tucatnyi igeversben találhatjuk meg ezeket a kulcsszavakat (a RÚF szerint):

* 1Sám 24,16 „Legyen azért az Úr a bíró, és tegyen igazságot közöttünk! Vizsgálja meg és perelje peremet, és szolgáltasson nekem igazságot veled szemben!”

* 1Kir 10,9 „Áldott legyen Istened, az Úr, aki kedvét lelte benned, és Izráel trónjára ültetett! Mivel az Úr örökké szereti Izráelt, azért tett királlyá téged, hogy jogot és igazságot szolgáltass.”

* 2Krón 9,8 „Áldott legyen Istened, az Úr, aki kedvét lelte benned, és trónjára ültetett az Úrnak, a te Istenednek a királyaként! Mivel Istened szereti Izráelt, és fenn akarja tartani örökké, azért tett királyukká téged, hogy jogot és igazságot szolgáltass.”

* Jób 5,8 „De én az Istenhez fordulnék, Istenre bíznám az ügyemet,”

* Jób 13,18 „Íme, előterjesztem ügyemet! Tudom, hogy nekem van igazam.”

* Jób 23,3-4 „Bár tudnám, hogy hol találom Istent! Elmennék a trónusáig, eléje terjeszteném ügyemet, tele lenne szám szemrehányással,”

* Zsolt 7,7 Uram, lépj elő haragodban, szállj szembe dühös ellenségeimmel! Kelj föl, szolgáltass igazságot nekem!”

* Zsolt 7,9 „Az Úr ítéletet tart a népek fölött. Adj nekem igazat, Uram, hiszen igaz és feddhetetlen vagyok!”

* Zsolt 9,5 „Mert igazságot szolgáltattál ügyemben, trónodra ültél mint igaz bíró.”

* Zsolt 17,1 „Dávid imádsága. Uram, hallgasd meg igaz ügyemet, figyelj esedezésemre! Ügyelj imádságomra, mert ajkam nem csalárd.”

* Zsolt 26,1 „Dávidé. Uram, szolgáltass nekem igazságot, mert feddhetetlenül éltem, az Úrban bíztam ingadozás nélkül!”

* Zsolt 35,1 „Dávidé. Perelj, Uram, a velem perlőkkel, harcolj az ellenem harcolókkal!”

* Zsolt 35,24 Ítélj meg igazságod szerint, Uram, Istenem, ne engedd, hogy kinevessenek!

* Zsolt 54,3 Istenem, segíts meg neveddel, szolgáltass nekem igazságot hatalmaddal!”

* Zsolt 74,22 Szállj perbe, perelj, Istenem! Gondold meg, hogy a bolond mennyire gyaláz téged szüntelen!”

* Zsolt 119,154 Pereld peremet, és válts meg, ígéreted szerint tartsd meg életemet!”

* Zsolt 138,8 „Az Úr javamra dönti el ügyemet. Uram, örökké tart szereteted, ne hagyd cserben most sem kezed alkotásait!”

* Zsolt 143,2 Ne szállj perbe szolgáddal, hiszen egy élő sem igaz előtted!”

* Péld 31,9 „Nyisd meg szádat, ítélkezz igazságosan, juttasd igazához a nincstelent és a szegényt!”

* Jer 11,20 „Ó, Seregek Ura, igaz bíró, vesék és szívek vizsgálója! Hadd lássam, hogy állsz bosszút rajtuk, mert eléd tártam ügyemet!”

* Jer 20,12 „Ó, Seregek Ura, aki megvizsgálod az igazat, aki belelátsz a vesékbe és a szívekbe! Hadd lássam, hogy állsz bosszút rajtuk, mert eléd tártam ügyemet!”

* JSir 3,58-59 Te perelted, Uram, peremet, és megváltottad életemet. Láttad, Uram, hogy csaltak a perlőim: ítéld meg igazságomat!”

* Lk 18,3 „Élt abban a városban egy özvegyasszony is, aki gyakran elment hozzá, és azt kérte tőle: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben!”

* Lk 18,7-8 „Vajon Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal kiáltanak hozzá? És várakoztatja-e őket? Mondom nektek, hogy igazságot szolgáltat nekik hamarosan. De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?”

 

Ne feledjük, az ÚR Jézus a mi igazságunk. Ő mondja mindenkori tanítványainak, követőinek: „Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (Jn 14,6)

Összeállította: G. A. (garainyh)

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr1615564216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása