Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

Egy 80 éve beiktatott evangélikus püspök gondolatai a misszióról

2019. szeptember 22. - Andreas

80 éve iktatták be Túróczy Zoltánt a tiszai egyházkerület püspöki tisztébe

"Az egyháznak különböző életmegnyilvánulásai vannak, és e szerint szoktunk beszélni az egyház történelmi, jogi és lelki arcáról. Talán mondanom sem kell, hogy bármennyire tiszteletben is tartom az előző kettőt, az egyház leglényegesebb életformájának az egyház lelki arcát tekintem.Az egyház lelki arcán az uralkodó vonás a misszió. Az egyház Isten küldötte az Ő népének összegyűjtésére e világban. Erre utal a mennybemenetel nagy parancsa is. Isten tékozló gyermekei azonban nem a tudatlanság sötétségében tévelyegnek csupán, s azért nem lehet őket egyszerű felvilágosító munkával Istenhez visszavezetni, hanem a sötétség istenellenes hatalmának rabságában sínylődnek, s így fölszabadításukra harcot kell indítani. Az egyház lelki arca tehát mindig harcoló egyházat mutat. Ez a harc mindenekelőtt befelé folyik. Az ítéletnek Isten házán kell elkezdődnie. Ez a legbelsőbb misszió. Azután az egyház elhidegült emberei felé kell megindulnia, ez a belmisszió. És el kell jutnia egészen távoli világrészek kunyhóiig, ez a külmisszió. ..."

(Püspöki beköszön- Nyíregyháza, 1939. május 16.) Idézet forrása:Isten embere Túróczy Zoltán evangélikus püspök (1893-1971) I. kötet - Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség Budapest, 2002; 433. oldal * Közli: a nyíregyházi Hírmondó, a 2019. 3. szám 10. oldalán.

További anyagok honlapomról: Túróczy Zoltán ma is prédikál * Egyetlen verse * Igehirdetése: Küldj el engem! * Hat Közbenjáró imádság * Ötrészes evangelizációs sorozata

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr8615157974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása