Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

VÍZKERESZT - A MISSZIÓ ÜNNEPE IS!

2024. január 06. - Andreas

Vízkereszt ősi ünnepének Útmutató szerinti vezérigéje ez: "múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság." (1Jn 2,8b) - Az Ószövetség evangélistája így prófétált az ÚR Jézusról: "Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az Úr dicsősége." (Ézs 60,1) - És Vízkereszt a misszió ünnepe is; lásd Urunk missziói parancsát: "Ezután így szólt hozzájuk: Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!" (Mk 16,15)

Vallom, hogy minden christianus: misszionárius! Ezzel a 10 évvel ezelőtt írt, de sehol meg nem jelent, máig aktuálisnak tartott írásommal a "hétköznapi" Krisztus-ünnepre így gondolok:

Dunántúli Harangszó pályázat

Te is lehetsz igemisszionárius!

„Hirdessétek az evangéliumot!”

 De ez a hivatásuk szerint lelkészek és képzett misszionáriusok „dolga” s nem a laikus keresztyéneké – gondolják és mondják is sokan. Mielőtt a kedves olvasó is magáénak érezné e véleményt, vegye fontolóra ezt a tíz, nem parancsot, de lehetőséget és ezek ismeretében döntsön; szeretne-e igemisszionárius lenni, ha már Krisztushívő keresztyénné lett?!

A pogányok apostola, a legnagyobb misszionárius kér most téged, aki az egyetemes papság elvét vallod: „Kérve kérlek Isten és Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az ő eljövetelére és országára kérlek: hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.” (2Tim 4,1–2; RÚF)

1 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert Urunk – alcímben idézett – missziói parancsa (1) mindenkori tanítványaira, követőire érvényes; amit mind ez ideig nem vont vissza! – Ha csak a tizenkettőnek szólt volna; lenne most keresztyénség?

2 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert életed lelki tápláléka lett Isten szava; rendszeresen olvasod, hallgatod és beszélsz is róla kisebb közösségekben. – De miért éppen igemisszionárius? Többféle küldetés létezik? Igen, hiszen az Urunktól nyert kegyelmi ajándékok igen sokfélék – lásd pld. az idén 95 éves Pecznyík Pál versmisszionárius mintegy hatezer evangéliumi költeményét –, de közös a fundamentum: Isten igaz, élő és ható igéje, amely – mint a nyelvtanból is tudjuk – cselekvést, történést, örök létezést munkál a befogadók életében. – Miért tartanád ezt a jó hírt titokban?  

3 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert evangélikus egyházunk hivatalos stratégiája is ezt tekinti alapelvének: „Egyházunk számára a „Tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28,19) missziós felhívást kell középpontba állítanunk, működésünk mércéjévé tennünk. Ennek felelősségével kell személyes keresztényi életünket és evangélikus gyülekezeti, intézményi, egyházi működésünket megszerveznünk.” (2) Isten gyermekei egész életfolytatásukkal őt dicsőítik meg. – A „tanítvánnyá tétel” küldetése; automatikus következménye nálad is a „tanítvánnyá létel” sorsfordító eseményének?

4 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert csak így lehetsz láthatóan evangélikus, hiszen nem rejthető el örök kincsed, mely mindennél becsesebb, s amit naponta útmutató fáklyafényként kapsz; de nemcsak azért, hogy önmagad építsd, hanem mindazokat, akik még nem hallottak róla; hogy az ige fénye Krisztushoz vezethesse mindazokat, akiket neki adott az Atya. Ő pedig azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön! (3) – Te nem ezt szeretnéd?  

5 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert a Szentírás önmagát magyarázza. Az Úr csodásan működik s a hívő előtt megfejti önmagát. (4) Ez nemcsak a reformátorok felfedezése volt, de a tied is lehet; hiszen a különböző bibliafordításokat olvasva, s azokban a párhuzamos helyeket is fellapozva, eddig nem is sejtett összefüggéseket, kijelentéseket találsz a Szentlélek vezetése alatt. A tavasszal megjelent RÚF (revideált új fordítás) szövege például olyan világos, mai magyar nyelven szól, hogy azok is megérthetik, akik eddig még nem olvasták az Írásokat. De a Károli fordításnak is van újonnan revideált kiadása. – Ha mindezeket rendszeresen forgatod, miért nem tanácsolod másoknak is a szűkebb-tágabb környezetedben: Vedd és olvasd?!

6 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert a világhálón eljuthat bizonyságtételed a föld végső határáig s olvashatják, hallhatják azt a magyarul értő embertársaink széles e világon. Sok ingyenes honlap és blog kínálja fel ezt a lehetőséget, akár reklámmentesen is. (5) Az internet önmagában nem bűnös dolog; olyan, mint a nagykés, mindenki maga dönti el, hogy kenyeret szel, vagy embert öl vele… – Te mire használod a média kínálta, szinte korlátlan lehetőségeket?

7 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert Urad gondoskodik a „szakmai továbbképzésedről”, ha szükségét érzed, hogy felkészülj és megerősödj ehhez a szolgálathoz. Csak három aktuális lehetőséget említek: egyházunkban folyik a gyülekezeti munkatársképzés, a presbiterképzés, s az EKE bibliaiskolában is tanulhatsz, hogy Urad és Megváltód hiteles tanúja légy sokak számára, egész életfolytatásoddal. – Valóban tudod is, kiben hiszel?

8 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert magaddal hívhatsz és vihetsz másokat is olyan csendeshetekre, ahol „nem középiskolás fokon” tanítják Isten élő igéjét. A sok alkalom közül itt is csak hármat említek: a nyári missziói konferenciák, az EKE felnőtt, hitmélyítő csendeshetei s a biatorbágyi bibliatanulmányozó hetek egész évben kínálják a lehetőséget, hogy másokat is Krisztushoz vezethess, ha már ő benned él. (6) András, Jézushoz vitte a testvérét, mert ő már megtalálta a Messiást. (7) – És te, kiket vittél már őhozzá?

9 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert a lélekmentés szolgálata által, nagy örömöt okozol a mennyben. (8) Reformátorunk tanácsa mindenkor aktuális: „Isten gyermekei nem menekülnek a gonoszoktól, sőt keresik, hogy segítsék őket. Mert nemcsak maguk akarnak a mennyországba jutni, hanem mindent elkövetnek, hogy magukkal vigyék a legbűnösebbeket is.” (9) – A Lélek indíttatására, neked most ki(k)hez kell(ene) elmenned, a tőle kapott igével?

10 * Te is lehetsz igemisszionárius, mert ha úgy érzed végül, mint Babits Jónása, hogy hozzád már hűtlenek lettek a szavak (10) és nincs mit mondanod, akkor leborulhatsz a kereszthez és hangtalan imádságodban elmondhatod Uradnak és Istenednek minden alkalmatlanságodat; mert ő a szívek gondolatait is ismeri, s a Lélek esedezik éretted is. (11) Sőt maga a megdicsőült Krisztus, az Atya jobbján esedezik az övéiért, (12) hogy hű tanúi maradhassanak mindhalálig! Ne félj! Én vagyok! – ezekkel az igékkel bátorít a Szentháromság egy örök Isten, az esztendő minden napján! – Keresztyén küldetésed ilyen „előfeltételek mellett” vállalod? S életeddel, tetteiddel, szavaiddal vallod: minden christianus – misszionárius!

Amint a dunántúli evangélikus templomok harangszói a szelek szárnyán messzire elhallatszanak s sokakat figyelmeztetnek az idő múlására – de „Ma még lehet, ma még szabad, borulj le a kereszt alatt!” –, (13) úgy a te igei bizonyságtételed is eljut a Szentlélek ereje által sokakhoz s elvégzi küldetését; mert nem hiábavaló ez a te munkád az Úrban, ezért hát légy örömmondó békekövet, hirdesd: a Szabadító elközelgetett!       

Garai András

Nyíregyháza, 2014. augusztus 14.                                                                                                nyíregyházi presbiter

Hivatkozások:

1 Mk 16,15

2 strategia.lutheran.hu/letoeltes/Lathatoan_evangelikus.pdf/view

3 1Tim 2,4

4 EÉ 328,1.2

5 pld. három reklámmentes, naponta frissülő, „ingyenes” blogom:

   utmutato.blog.hu    

   oromuzenet.blog.hu

   andreas.blog.hu

   és személyes honlapom: garainyh.hu

6 Gal 2,20

7 Jn 1,37–42

8 Lk 15,7

9 Luther Márton: Jer, örvendjünk keresztyének! 320. o.

10 Babits Mihály: Jónás imája

11 Róm 8,26

12 Róm 8,34

13 Füle Lajos: Siessetek, hamar lejár! c. verse/éneke

A kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Piero_della_Francesca_045.jpg

<><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><   <><

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr4416372004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása