Egy magyar evangélikus keresztyén NET misszionárius információi * garainyh.hu

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

GARAI ANDRÁS WEBNAPLÓJA

"Szent angyalod legyen velem!"

2020. szeptember 29. - Andreas

„Ki olyan, mint Isten?” 

MIHÁLY ARKANGYAL EMLÉKEZETE

 

Az Útmutató szeptember 29-i, reggeli igéi évtizedek óta Mihály arkangyalra emlékeztetnek. Ezek alapján tekintsük át röviden, mit tanít nekünk a Szentírás róla. „Abban az időben eljön Míkáél, a nagy vezér, aki a te néped mellett áll.” (Dán 12,1) De még egy ilyen főangyal sem mer egy bukott angyal; az ördög felett káromló ítéletet kimondani (Júd 9), csak ennyit: „Dorgáljon meg téged az ÚR!” Az ítélet egyedül Istené (Jel 20,10) és végleges; örökkön- örökké tart. Mindezek tudatában, ez évben a Jel 12,7-12-ben azt olvashatjuk, hogy Mihály (nevének jelentése: Ki olyan, mint Isten?), az angyali seregek vezére harcol és győz angyalaival a mennyben a Sátán és angyalai ellen. Ő Isten népének a védőangyala. 

Lapozzuk fel a korábbi években e napra kijelölt igeszakaszokat is! Dán 10,10-19a-ban Dánielhez látomásban szól Gábriel, s elmondja, hogy Izráel őrangyala; Míkáél, az egyik legfőbb vezér a segítségére jött az angyalok számunkra még láthatatlan világában folyó harcban. Jézus előre látta ennek a végeredményét Luk 10,17-20 szerint: „Láttam a Sátánt villámként leesni az égből.” Ez a jövendölés még nem teljesedett be, (majd csak a Jel 12,9-ben).

Mi is a szolgáló lelkek, a mennyei seregek állandó feladata? A Zsolt 103,17-22 szerint: „Áldjátok az Urat, angyalai, ti hatalmas erejűek, akik teljesítitek parancsát, és hallgattok parancsszavára!” A Zsid 1,7.13-14 szerint: „Angyalait szelekké teszi, és szolgáit tűz lángjává, akik azokért küldettek szolgálatra, akik örökölni fogják az üdvösséget”. Ez az örökség Jézus „kicsinyeié”, mert Mt 18,1-10-ben Urunk így tanít: ”Ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába, ahol az ő angyalaik (s e hét legfőbb angyali lény között az első Mihály) mindenkor látják a mennyben az én mennyei Atyám arcát”. Hiszen ők mindig Isten elé járulhatnak, mert (a Jel 8,2 szerint) Isten színe előtt állnak. S mi a közös szolgálata az Ő híveinek már e földön, s majd a mennyben is? A 148. Zsoltár így válaszol: „Dicsérjétek őt, ti angyalai mind, dicsérje őt minden serege! Dicsérjétek az URat, ti földiek, ti ifjak a leányokkal, öregek a fiatalokkal együtt dicsérjétek az ÚR nevét!” 

Dicséretünk alapja egyedül az Úr Jézus Krisztus golgotai kereszten kivívott végső győzelme. Azért győzhet Mihály, és a mi harcunk is azért nem reménytelen, mert „Isten Harcosa” teljes diadalmat aratott a bűn, halál és Sátán felett; ott a véres keresztfán minden elvégeztetett! Mihály neve ezért már nem kérdés számunkra, s a reformációban újra felfedezett válasz személyes meggyőződésünk is lehet: Ki olyan, mint Isten? Solus Christus! Egyedül Krisztus!

Ezért:  „Várj, ember szíve, készen, Várd Isten Harcosát.

            Ki üdvösséged lészen, És békességet ád.

            Fényt, éltet hozva jő, Megtört az ősi átok,

            Kit vágyakozva vártok, Betér hozzátok ő.” (EÉ 140,1)

S mivel „Az ÚR angyala őrt áll az istenfélők mellett, és megmenti őket.” (Zsolt 34,8), ezért bátran kérhetjük teremtő, megváltó és megszentelő Istenünket így:

„Szent angyalod legyen velem, hogy a gonosz ellenség erőt ne vehessen rajtam!  Ámen.” 

Összeállította: G. A. (2003.)

Képtalálat a következőre: „"mihály arkangyal"”

A bejegyzés trackback címe:

https://garainyh.blog.hu/api/trackback/id/tr7715173164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása